11 Mei is het feest, want dan word ik 40 jaar!!

In deze dagen van quarantaine overdenk ik soms mijn leven en dan passeren ook de jaren dat ik begin twintig was. Achteraf was dat een hele bijzondere en leerzame periode. Niet altijd makkelijk, maar dat schijnt vaak zo te zijn. Ik heb in die tijd geleerd om om te gaan met drama, crisissen, mensen die van het ene op het andere moment dik in de shit terecht kwamen.

Ik werkte in het Radboud UMC, als kinderverpleegkundige, op de afdeling kinderneurologie/-neurochirurgie. Een dikke ellende.

Het gekke is alleen dat ik geen ellende voel als ik aan die tijd terug denk. Wat ik voel is warmte, liefde, saamhorigheid, humor, gezelligheid en dat ik ongelooflijk veel gelachen heb. Ja, precies, op die heftige afdeling in dat ziekenhuis. Daar waar mensen hoorden dat hun kind niet lang meer te leven had, daar waar mensen hoorden dat hun kind zwaar gehandicapt was, daar waar kinderen kanker hadden, daar waar het leven fragiel was en op een dun lijntje balanceerde.

Het was juist het leven vieren dat daar de boventoon voerde. Dat was hetgeen waar de zieke kinderen om vroegen. Lachen, plezier maken en leven in het nu. Daar zat de kracht om de dag weer door te komen.

Nu zitten we twintig jaar later met zijn allen in een wereldcrisis. Je voelt de onzekerheid en angst in de wereld, in jezelf misschien soms ook. En juist nu, zie ik de waarde van hetgeen ik destijds geleerd heb. Ik ben gevoelsmatig die ouders en kinderen van toen verschuldigd dat ik nu ook moet lachen, moet leven en elke dag moet vieren. Als ik dat niet doe heb ik niks gedaan met de ellende die zij voor mijn ogen geleden hebben.

Dus bij deze. Ik ga mijn verjaardag vieren. Mijn hele familie en beste vrienden zouden vanuit Nederland naar Curacao komen deze periode. Dit gaat nu niet door. Maar ik ga mijn verjaardag hoe dan ook vieren. Met of zonder familie en vrienden, Corona of geen Corona die de wereld op zijn kop zet. En ik nodig jou uit met mij mee te doen. Vier een feestje, vier het leven. Juist nu!

Lees hier de acties van Dushi Retreat van de maand mei 2020.