“Zorg goed voor jezelf”, ik heb het mijn moeder vaak horen zeggen….

Maar wat betekent dit nou eigenlijk? Zorg jij goed voor jezelf?  En wat komt er dan in je op…. goed eten en drinken? Voldoende slapen? of is er nog meer? en wat is dat dan?

Vorige week kwam ik per toeval terecht bij een Afro-Cubaanse dansworkshop.

In een gymzaal, zonder fancy dansvloer, zonder airco, zonder spiegels… gewoon een grote ruimte. Aan de linkerkant zaten drie muzikanten met ieder een prachtige conga tussen de benen. Daarnaast stond een zanger. Voor hun nam een imposante, sterke, prachtige man zijn plek in. Gilset Mora, de Cubaanse dansleraar.

Aan de rechterkant alle andere deelnemers zoals ik, mannen en vrouwen, een stuk of vijfentwintig.

Drie uur lang hebben we gedanst, zonder pauze, in een eindeloze cadans. Uit een onuitputtelijke bron van energie, van flow, van leven. Moeiteloos en met een brede glimlach hebben ze getrommeld, gezongen, bewegingen voorgegaan en meegedaan. Vanuit authenticiteit, zonder show of opsmuk, vanuit hun ware zelf.

Dit is wat ik beleefde, wat ik voelde. En hoe je dan dus gedragen wordt, thuiskomt, een community vormt, zonder dat je elkaar’s taal verstaat, zonder dat je elkaar kent. Ik voelde dat ik voor mezelf aan het zorgen was. Ik absorbeerde het gevoel van moeiteloosheid, authenticiteit, focus, openheid, bewegen, genieten, loslaten, omarmen, schaamteloosheid, eigenwaarde, kracht, ontspanning en liefde. Alles wat ik daar voelde, op een gewone zondagmorgen, in een eenvoudige gymzaal met een groep onbekende mensen.

Gaat jouw energie naar zelfzorg of lekt het overal en nergens naar toe? Ben je gefocust? Sta je hier weleens bij stil? De afgelopen periode in mijn leven ben ik veel bezig geweest met zelfzorg en dat heeft me zoveel gebracht dat dit mij geïnspireerd heeft een aantal nieuwe wegen te bewandelen binnen Dushi Retreat.

Ben je nieuwsgierig naar de opkomende activiteiten (Zowel in Nederland als op Curacao)?

Lees dan lekker verder!